Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen2023-11-30T12:49:54+01:00
Afspraak afzeggen of verplaatsen?2024-01-15T12:11:29+01:00

Een afspraak afzeggen of verplaatsen kan kosteloos indien u uiterlijk 24 uur voorafgaand aan de afspraak de behandeling afmeldt. Liefst doet u dat telefonisch of als het niet anders kan , bijvoorbeeld in het weekend of ‘s avonds, via de mail. Wij kunnen dan vaak op de gereserveerde tijd een andere cliënt helpen waardoor wij geen kosten in rekening hoeven te brengen.

Indien u zonder bericht uw afspraak niet nakomt kan het zijn dat u hiervoor een factuur ontvangt, deze wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Heb ik inspraak?2022-12-29T23:09:42+01:00

Natuurlijk! Het is uw gebitsprothese. Het is ons dagelijks werk dus wij kunnen u zeker goed adviseren in deze. Maar als u specifieke wensen hebt over plaatsing en kleur, bespreek het met ons tijdens de behandeling. U mag uw partner en/of familielid meenemen. Wij houden absoluut rekening met uw wensen.

Verklaring Medical Device Regulations (MDR)2024-01-09T20:00:53+01:00

Tandprothetische praktijk van Assen te Zwolle gevestigd aan Kerkstraat 10, Verklaard hierbij in geval sprake is van het vervaardigen van hulpmiddelen onder toepassing van artikel 5 lid 5 van de MDR:

  • Gegevens ter identificatie van de hulpmiddelen te verstrekken aan haar cliënten.
  • Te voldoen aan de algemene veiligheids- en prestatie-eisen van bijlage I bij de MDR en zal indien aan bepaalde vereisten niet helemaal wordt voldaan, daar een met redenen omklede verklaring voor hebben.

Voor meer informatie kijk u  hier.

Garantie2015-01-29T15:53:46+01:00

Door gebruik te maken van de meest kwalitatief hoogwaardige materialen en door onze specialistische kennis op ons vakgebied bieden wij u een  garantie** van twee jaar op de door ons aangemeten nieuwe, volledige prothese. Dit geldt ook voor constructies, welke door ons op implantaten zijn vervaardigd.

**De garantie omvat constructie- en materiaalfouten. Voorwaarde is dat u 1 x per jaar bij ons voor controle komt om het functioneren van uw prothese te beoordelen. De garantie vervalt als de prothese stuk gaat door veranderingen van de vorm van de kaken of als schade is ontstaan door oneigenlijk gebruik. Te denken valt aan het laten vallen en veranderingen aangebracht door uzelf of door derden.
Hoe moet ik mijn gebitsprothese reinigen?2016-10-15T14:10:43+01:00

Zeker na de maaltijden is reiniging van groot belang. Toen u nog natuurlijke tanden had was reiniging van het gebit ook minimaal twee maal daags noodzakelijk. Ter voorkoming van voedselresten en bacteriën kunt u een speciale protheseborstel gebruiken.

Protheseborstel

Gebruik deze in combinatie met speciaal reinigingsmiddel of afwasmiddel. Reguliere tandpasta kunt u beter niet gebruiken omdat er een kleine hoeveelheid schuurmiddel in zit. Dit kan funest zijn voor uw prothese.  Ook heet water, bleekmiddel of bruistabletten dient u niet te gebruiken.

Het is ook van belang om uw tandvlees dagelijks met een zachte tandenborstel te masseren en wilt u de meest complete reiniging, maak dan ook gebruik van een tongschraper.

Als u deze tips ter harte neemt zult u veel langer plezier hebben van uw gebitsprothese.

Reparatie: wat wordt vergoed?2017-01-20T19:49:25+01:00

 

De kosten van een reparatie aan een volledige prothese zonder implantaten wordt voor 90% vergoed vanuit de basisverzekering maar verrekend met het openstaande deel van uw eigen risico (€385,-).

Uw eigen bijdrage over de kosten van de reparatie is 10%.  Heeft u een  aanvullende verzekering, dan kunt u deze kosten gedeeltelijk tot geheel vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar.

Bij een reparatie van een implantaat gedragen prothese is de vergoeding 90% vanuit de basisverzekering en heeft u een eigen bijdrage van 10%.  Omdat het een vergoeding vanuit de basisverzekering betreft worden de kosten verrekend met het openstaande deel van uw eigen risico.

De kosten van een reparatie aan een frame of partiële prothese worden alleen, geheel of gedeeltelijk, vergoed vanuit een aanvullende verzekering. De vergoeding verschild per verzekering. Omdat het geen vergoeding vanuit de basisverzekering betreft wordt uw eigen risico niet aangesproken.

Wanneer kan ik bij u terecht?2015-01-26T14:17:48+01:00

Dat hangt nogal af van de behandeling. Als u een nieuwe (volledige) prothese wenst, dan moeten we daarvoor een aantal zaken met elkaar afstemmen. Immers, er zijn zo’n zestal afspraken nodig om tot het definitieve en gewenste resultaat te komen  Mogelijk heeft uw tandarts hierbij nog een rol te vervullen. Komt u daarom eens vrijblijvend bij ons langs om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen en op welke termijn.

Heeft u daarentegen een reparatieverzoek, dan kunt u zeer snel bij ons terecht. Wij begrijpen namelijk als geen ander dat het functioneren zonder gebitsprothese geen pretje is.

Hoe vaak is controle noodzakelijk?2015-01-26T14:34:43+01:00

Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen een keer per jaar naar onze praktijk te komen voor controle. Dit is kosteloos. Het is verstandig dit ook echt te doen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het u in eerste instantie niet opvalt.

Als u regelmatig terugkomt voor controle, dan houden wij alles voor u in de gaten. Wij kunnen uw kunstgebit weer passend maken of u op tijd adviseren om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal tussen de 5 en 7 jaar), want ook een prothese slijt. Ook controleren wij dan meteen of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die al jarenlang hetzelfde kunstgebit dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen!

Volledige prothese; wat wordt vergoed?2022-12-29T23:07:30+01:00

KostenDe volgende vergoeding geldt vanuit de basisverzekering voor een volledig boven- en/of onder kunstgebit.

Eigen bijdrage. Voor een volledige gebitsprothese is er sprake van een wettelijke eigen bijdrage van 25%. Deze wettelijke eigen bijdrage kan eventueel (gedeeltelijk) vergoed worden uit een afgesloten aanvullende verzekering.

Eigen risico. Tot 2026 bedraagt het wettelijk vastgesteld eigen risico €385,- (verplicht). Bij alle genoemde vergoedingen vanuit de basisverzekering wordt het wettelijk eigen risico ten laste gelegd. Daarnaast kan het wettelijk eigen risico vrijwillig verhoogd worden, tegen een lagere basispremie. Heeft u een verhoogd vrijwillig eigen risico dan worden alle behandelingen die vanuit de basisverzekering worden vergoed verrekent met het verplicht en vrijwillig eigen risico.

U kunt veelal door het afsluiten van een aanvullende verzekering de kosten verder terugbrengen.

Ga naar de bovenkant